کم خوني فقر آهن
کم خونی فقر آهن امروزه بعنوان یکی از شایعترین مشکلات تغذیه ای در سراسر جهان مطرح می باشد.
فقر آهن از بيماري هاي شايعي است که در کشور خودمان به وفور مشاهده مي شود و گروه هاي مختلف سني را درگير کرده است. به طور متوسط از هر 5 زن یکی به کم خونی ناشی از فقر آهن مبتلا است همچنین نیمی از زنان باردار نیز دچار کم خونی فقر آهن میباشند
عوامل ايجاد کننده کم خونی فقر آهن
شايع ترين کم خوني که در جامعه ما ديده مي شود کم خوني ناشي از کمبود آهن مي باشد که به اصطلاح به آن کم خوني فقر آهن گفته مي شود
از عوامل ایجاد کننده فقرآهن میتوان به کاهش آهن در رژیم غذایی،اهداء خون، تغییرات بدنی، اختلالات مجاری گوارشی،از دست دادن خون که منبع آن شامل خونریزی دستگاه گوارش، خونریزی ماهیانه یا صدمات می باشد
علائم کم خونی فقرآهن
به طور معمول اين بيماران دچار ضعف، رنگ پريدگي، بي حالي و در موارد شديدتر تپش قلب، تنگي نفس و سردرد مي باشند. پرزهاي زبان اين بيماران به مرور از بين مي رود و رنگ زبان قرمز شده و گاهي حتي با سوزش همراه مي شود
بعضي مواقع گوشه لب ها ترک مي خورد، ناخن هاي اين بيماران از انحناي طبيعي خارج مي شود و در روي ناخن آنها شيارهاي طولي پيدا مي شود که گاهي صاف هستند و در موارد شديدتر فرو رفتگي روي ناخن ايجاد مي شود که به نام "ناخن هاي قاشقي" معروف هستند
از دیگر علائم این کم خونی میتوان به ویار نامتعارف به مواد غیر غذایی مانند یخ، نشاسته و یا خاک،دشوار شدن بلع،وزوز گوش و صدای زنگ در گوشو همچنین دست ها و پاهای سرد بیماران اشاره کرد
در خانم ها ممکن است اين اختلالات به صورت خونريزي بيش از حد معمول و طولاني مدت در عادت ماهانه، و يا کاهش حجم خونريزي و حتي قطع خونريزي در اين دوران مشاهده شود
راههای پیشگیری از کم خونی فقرآهن
خانم هاي باردار براي پيشگيري از کمبود آهن مي بايست از ماه چهارم بارداري تا سه ماه بعد از زايمان از داروی آهن استفاده کنند
به نوزادان نيز از چهار ماهگي تا حدود دو سالگي بايد قطره آهن داد و با توجه به اين که شير مادر به اندازه کافي حاوي آهن نمي باشد، تا زماني که بچه بتواند غذاهاي معمولي را بخورد، نياز است که از قطره آهن نيز استفاده شود
در بقيه موارد به افراد توصيه مي شود، به اندازه کافي مواد حاوي آهن به خصوص گوشت قرمز را مصرف نمايند. غذاهاي غني از آهن مثل : گوشت قرمز- ماهي - مرغ- زرده تخم مرغ - جگر– قلوه- سبزي هاي داراي برگ سبز تيره مثل اسفناج تازه و جعفري- حبوبات مثل عدس و لوبيا- آجيل - خشکبار مثل انواع برگه، برگه آلو و هلو و زرد آلو، توت خشک، انجير خشک و کشمش
راههای تشخیص و درمان کم خونی فقرآهن
تشخیص این کم خونی بواسطه انجام آزمایش خون میسر خواهد شد و توصیه میشود جهت درمان، مصرف دارو و سایر مراحل درمان دستورات پزشک معالج را انجام دهید
حسین خدایی، کارشناس علوم آزمایشگاهی
دسته بندی: یادداشت / بهداشت، درمان، سلامت
آدرس کوتاه خبر: