امروز: شنبه، 5 فروردین 1402

بیماری آسم

بیماری آسم

کد خبر: 567
  • 19
بیماری آسم یک بیماری است که با التهاب مسیرهای عبور جریان هوا شناخته می شود.

این التهاب باعث باریک شدن مسیر عبور هوا و افزایش حساسیت به محرکها و آلرژن ها می شود.

گفته می شود که افراد مبتلا به آسم به بیش فعالی مسیرهای عبور هوا دچار شده اند.دبه این معنی که مجاری تنفسی آنها در برابر محرک های جزئی بیش از افراد سالم واکنش نشان می دهد.

وضعیت آماری شیوع آسم:

آسم شایعترین بیماری مزمن در دوران کودکی است. شیوع آسم کودکان روبه افزایش است وحدود یک چهارم  کودکان در دوران کودکی،خِس خِس سینه را تجربه می کنند. حدود 70درصد از کودکان در سنین قبل از 3 سالگی به آسم کودکان مبتلا می شوند.

این کودکان نمی توانند به والدین خود بگویند که مشکل تنفسی دارند،در نتیجه نوزادان یا خردسالان مبتلا به عفونت های مجاری تنفسی باید به دقت برای علائم و نشانه های آسم تحت نظر باشند.

علائم آسم در کودکان به چه صورت می باشد؟

علائم آسم بیشتر در کودکان زیر5 سال دیده می شود. شناسایی علائم آسم در خردسالان برای والدین و حتی پزشک دشوار است.لوله های نایژک در نوزادان، کودکان نوپا و کودکان پیش دبستانی هنوز کوچک و باریک است و سرماخوردگی ،می تواند باعث التهاب این مسیرهای عبور جریان هوا شده و آنها را کوچکتر و تحریک پذیرتر ند.

محرک های آسم / برخی از محرک های عمومی آسم عبارتند از :

۱) سرماخوردگی(ویروسی)
۲) تغییرات آب و هوایی
۳) ذرات گردو غبار موجود در منزل
۴) قارچ های انگلی و کپک
۵) مواد حساسیت زا
۶) حیوانات خانگی
۷) ورزش
۸) هیجانات عاطفی مانند احساس ناراحتی 
۹) قرار گرفتن در معرض دود سیگار یا مواد محرک دیگر موجود در هوا
۱۰)رفلکس معده
۱۱) تغییرات آب و هوایی یا وضعیت های آب و هوایی حاد

حملات آسم می تواند تحت تاثیر عواملی نظیر فعالیت بدنی و ورزش،عفونت ها، حساسیت، موادمحرک، آب و هوا و مسائل عاطفی تشدید شود.

فعالیت بدنی و ورزش:

در 80 درصد‌ موارد دویدن می تواند سبب تشدید آسم در اطفال شود.استفاده از داروهای  گشاد کننده برونش می تواند از بروز این حملات جلوگیری کند.

عفونت ها:

در اغلب موارد عفونت های تنفسی سبب تشدید حملات شدید آسم می شود. اکثر این عفونت ها به وسیله ویروسها ایجاد می شوند.در اطفال سینوزیت مزمن ناشی از باکتریها ،قوی ترین عامل مزمن و تشدید کننده آسم به حساب می آید.

حساسیت زا ها:

علائم آسم در بسیاری از موارد توسط مواد حساسیت زا تشدید می یابد که این مواد شامل گرد وغبار و گرده گیاهان ،قارچ ها و غذاها و جانوران است.

مواد حساسیت زا می توانند در خانه (غبار خانه ،قارچها یا حشرات)یا در خارج از خانه (قارچ ها و گرده گیاهان)یا غذاها(شیر،سویا،تخم مرغ)باشد.غذاها دراین میان کمترین شیوع را در تشدید  علائم آسم خواهند داشت.

این مواد حساسیت زا ممکن است منجر به بروز واکنش های ناچیزی شوند که هیچ گونه عارضه جانبی نداشته باشد ولی با این حال تماس روزانه با این مواد  می تواند باعث تشدید آسم شود.

مواد محرک:

دود سیگار،آلودگی هوا،بوهای بسیار تند،افشانه ها و بخار رنگ از جمله این مواد هستند.و میتوانند در بافت ریه مجاری هوایی فوقانی منجر به تحریک شوند.

آب و هوا:

به نظر می رسد که آب و هوای سرد سبب تشدید علائم  آسم می شود.بعلاوه آب و  هوا بر روی مواد حساسیت زای خارج از خانه نیز اثر می گذارد. به عنوان مثال هوای بادی، مواد حساسیت زای  بیشتری را در هوا پخش می کند در حالی که یک بارش  سنگین باران سبب پاک شدن هوا از مواد حساسیت زا خواهد شد.

به همین دلیل تغییر مکان زندگی در دراز مدت حتی بعد از بهبود علائم اولیه چندان کمکی به پیشگیری از علائم آسم نخواهد کرد، زیرا در مورد آب و هوا ،عوامل بسیار زیادی دخالت دارند.

اقدامات درمانی برای آسم:

داروهایی که به سرعت علائم را برطرف می کنند برای کوتاه مدت می توانند مسیر عبور جریان هوا که باریک شده است را باز کرده و به کاهش احساس تنگی قفسه سینه، صدای خس خس و تنگی نفس کمک می کنند.این داروها همچنین برای پیشگیری از آسم ناشی از انجام حرکات ورزشی نیز مفید هستند.

این داروها باید فقط در مواقع ضرورت مصرف شوند.

متداولترین داروی سریع الاثر برای درمان آسم سالبوتامول است.

داروهای کنترل کننده:

داروهای کنترل کننده به صورت روزانه مصرف می شوند تا آسم را کنترل کرده و تعداد روزها و شب هایی که کودک به علائم آسم مبتلا می شود را کاهش دهند. 

نکته:

داروهای کنترل کننده برای از بین بردن علائم به کار برده نمی شود. استفاده از داروهایی که به شکل اسپری هستند اگر طبق دستور پزشک باشد هیچ عارضه جانبی قابل توجهی ندارد.مصرف شربت و قرص سالبوتامول به جای اسپری سالبوتامول توصیه نمی شود.

دکتر آرش كلانترى/ فوق تخصص آلرژى و ايمونولوژى بالينى هيات علمى دانشگاه علوم پزشكى تهران

تبلیغ

نظرات

  1. User Avatar
    • محمد
    • در تاریخ : 5 بهمن 1397 02:22
    قربونت برم دایی جان ❤
    1. User Avatar
      • khodaei
      • در تاریخ : 1 اردیبهشت 1401 10:48
      با سلام ممنون از حسن نظر شما
  2. User Avatar
    • شفیع زاده
    • در تاریخ : 4 بهمن 1397 01:39
    با سلام ..
    استاد عزیز جناب آقای دکتر آرش کلانتری
    از شما به خاطر نگارش مقاله ی کاربردی و راهگشا و نیز راهنمایی هایتان،صمیمانه تقدیر و تشکر می کنم..
    دو صد فرشته بر آن دست بوسه می زنند
    که از کار خلق ، یک گره بسته وا کند
    1. User Avatar
      • khodaei
      • در تاریخ : 1 اردیبهشت 1401 10:48
      با سلام ممنون از حسن نظر شما ، خوشحالیم که مقاله دکتر باعث آگاهی بخشی بیشتر شما در این زمینه شده

نظر شما

  • نظرات ارسال شده شما، پس از بررسی و تأیید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
نام شما : *
ایمیل شما :*
نظر شما :*
کد امنیتی : *
عکس خوانده نمی‌شود
برای کد جدید روی آن کلیک کنید