نگاهی بهداشتی بر رستوران های شهر

تاریخ انتشار : 15 دی 1397, 00:57
این نکته بر کسی پوشیده نیست که رستوران ها و مراکز تهیه غذا، همچون کبابی و جگرکی و سفره خانه ها، باعث رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال برای افراد آن منطقه خواهند بود. اما این مراکز علاوه بر مدرنیته ساختن چهره شهری بر سلامت جسمی افراد نیز بسیار تاثیر گذار خواهند بود.

شاید بیشتر ما در خصوص غذای ناسالم تصورمان به آنی بودن ِنشانه بیماری پس از خوردن باشد، در صورتیکه بسیاری از نشانه های بیماریرزایی حاصل از خوردن غذای آلوده و ناسالم ممکن است تا۶ ماه هم  بروز ننمایند.

از جمله بیماریهای ناشی از خوردن غذای ناسالم که در دراز مدت از خود نشانه بروز می دهند، بیماری های ناشی از گوشت ناسالم چون (تب مالت) ،سرطان ناشی از خوردن روغن های سوخته ورنگ های غیرمجاز شیمیایی که در طبخ غذا به کار می روند، می باشد.

در شهرستان پلدختر مانند سایر نقاط کشور، رستوران و مراکز تهیه غذا در داخل شهر و نقاط بین راهی وجود دارد. ورودی های شهرپلدختر، ملاوی، جلوگیر، سراب جهانگیر، پاعلم، معمولان از جمله مکانهایی هستند که از این امکان در آنها به چشم می خورد.

برای اماکنی چون رستوران و آنچه در بالا به آن اشاره شد، قوانین و مقرراتی از سوی نهادها و مراجع قانونی وضع گردیده که نظارت بر اجرای آنها لازم و ضروری است.

یکی از کارهای پایه مراکز بهداشتی، آموزش مقررات بهداشتی و نظارت بر اجرای این مقررات از سوی متصدیان می باشد. شاید در گذشته با کمبود امکانات، تغییر در نگرش و رفتار با آموزش های مکرر ،و به دشواری انجام می گرفت، اما در حال حاضر با وجود روشهای مختلف ،ابزار و وسایل متعدد آموزشی و بالا بودن سطح آگاهی اشخاص، این امر به سهولت امکان پذیر است.

قوانین بهداشت محیطی، در بخش های مختلف، برای این اماکن وضع شده که ما سعی کردیم به صورت مختصر به آنها اشاره ای داشته باشیم، که با نگاهی اجمالی به رستورانها و سایر مراکز تهیه و پخت وپز موجود، بیشتر متوجه نواقص بهداشتی خواهیم شد.

این قوانین شامل بهداشت فردی، ساختمانی و وسایل و ابزار، مواد غذایی و شرایط نگهداری آنها می باشد.

شرایط بهداشت فردی کارکنان شاغل در مراکز طبخ و توزیع مواد غذایی:

1) داشتن ظاهر مناسب(مو و ناخن کوتاه ومرتب و نداشتن ریش بلند)سیگاری ومعتاد نبودن وممنوع بودن کامل  سیگار  کشیدن، در صورت ترک نکردن در محل کار

2) داشتن کارت سلامت با مهلت شش ماهه از مراکز بهداشت و داشتن گواهی آموزشی بهداشت عمومی ۴۵ ساعته ،نداشتن بیماری مسری ونداشتن زخم یا جراحت در قسمت های رو باز  بدن (دست ها...)

3) لباس کار سفید یکدست (پیراهن، شلوار، کلاه پارچه ای) در زمان پخت غذا، ودستکش داشتن در کلیه مراحل طبخ غذا و همچنین ،این شرایط لباس کار و دستکش، برای کسانیکه در سرو غذا حضور دارند.به دلیل جلوگیری از آلودگی ثانویه ضروریست.

4) هم زدن سالاد و مواد غذایی بدونه دستکش ممنوع می باشد.

5) استفاده از مواد ضدعفونی در قبل و بعد از کار لازم است.

شرایط مواد غذایی:

1) دمای سردخانه (یخچال) محل نباید بیش از ۴ درجه بوده و فریزر از منفی ۱۴ کمترنباشد.

2) نگهداری مواد غذایی  برنج وگوشت های پخته در سردخانه ممنوع می باشد.

3) نگهداری موادغذایی خام و پخته بدون پوشش مناسب در سردخانه ممنوع است.

4) درب ظروف حاوی سس،رب گوجه،ماست،و چاشنی ها و سایر مواد غذایی بایستی همیشه بسته باشد.

5) مواد می بایست دارای تاریخ تولید وانقضاء حک شده وخوانا باشند. و انواع گوشت ها (سفید،قرمز،ماهی) بایستی دارای مهر کشتارگاهی ونظارت شده از سوی دامپزشکی ،و مشخصات بهداشتی بر روی بسته بندی باشد. نگهداری سبزیجات ومواد فاسد شدنی بدون پوشش ممنوع است.

6) مرغ گرم نبایستی در فریزر نگهداری شود و مدت نگهداری آن در سرد خانه نیز تا ۴۸ ساعت بیشتر نباید باشد.

7) گوشت چرخ کرده  را در سرد خانه نگهداری کردن ممنوع می باشد.
برای سیاه نشدن لاشه ها، بایستی کیسه مناسبی روی آنها کشیده شود. داخل سردخانه بایستی  تمییز، عاری از خونابه و دارای قفسه بندی و پالت باشد.

8) ورود و دسترسی افراد غیر از کارکنان به محل این انبار سردخانه ای ممنوع می باشد.

9) علاوه بر سرد خانه انبار مواد غذایی خشک مانند (برنج و...) بایستی دارای شرایطی باشد.

10) انبار می بایست کاملا بهسازی و محصور شده، برای جلوگیری از عبور جوندگان و حشرات، کف قابل شستشو دارای آبراهه، ودیوارها تمییز و قابل شستشو بوده و گرد و غبارگیر نباشد و پالت گذاری شده باشد.

11) ظروف موادغذایی و پالت ها و قفسه های آنها باید کاملا تمییز و بدور از آلودگی باشند ،و نگهداری مواد  غذایی به صورت فله ای ممنوع می باشد.

12)دور ریختن کارتن ها بایستی با رعایت قانون  شهرداری و بهداشت محیطی برای   زباله ها باشد،نه  به حالت رها شده در محل یا  جداول جلوی مرکز تهیه و توزیع ماده غذایی

اما با توجه به وجود اماکنی، فاقد این شرایط از جمله دکه های عرضه کننده در ابتدا و انتهای ورودی شهر و بعضی از اماکن موجود در سطح شهر، بد نیست نگاهی به شرایط قانونی بهداشتی داشته باشیم.

۱) محل طبخ تا سقف کاشیکاری شده و یا دیوار قابل شستشو،کف پوش قابل شستشو و آبراهه و فاضلاب رو، درب و پنجره سالم.

۲) سطل زباله پدالی در پوش دار مناسب و دور از محل طبخ مواد

۳) شستن ظروف پیش از استفاده و جمع آوری وسایل و ظروف اضافه از محل

۴) ظروف پذیرایی بایستی تمییز و بدونه لب پریدگی باشند.

۵) دور ریختن پسماندهای غذایی باید در محل تعریف شده و بدونه ضرر  رساندن به محیط زیست باشد.

۶) تخته گوشت ،سیخ های کباب‌ بایستی تمییز و در فواصل مناسب  زمانی تعویض شوند.

۷) حتما از نمک تصفیه شده ید دار استفاده شود.

نکات پایانی:

ما منکر زحمات متولیان ادارات ناظر نیستیم، ولی انتظار داریم در اجرای قوانین فعالیت بیشتری انجام گیرد. پلمپ اماکن غیربهداشتی و جریمه متصدیان متخلف ممکن است به چند خانواده فشار اقتصادی وارد نماید ولی در عوض قصور در این زمینه سلامت بسیاری را به خطر خواهد انداخت.

لازم به ذکر است، همشهریان عزیز می توانند در زمینه معرفی متخلفین بهداشتی، به ادارات ناظر کمک نمایند.برای تماس با اداره تعزیرات شماره سامانه ۱۳۵ و مراکز بهداشتی شماره سامانه ۱۹۰و۱۲۴ اداره بازرگانی(صنعت معدن،تجارت)

مهندس چراغی/ کارشناس بهداشتی پایگاه پلدخترنیوز


لینک کوتاه مطلب: https://poldokhtarnews.ir/?newsid=480

نظر دهید :

نام شما :*
ایمیل شما :
نظر شما :
کد را وارد کنید : *
عکس خوانده نمی‌شود