لزوم نظارت بیشتر در تالارهای پذیرایی سطح شهر

تاریخ انتشار : 12 دی 1397, 22:30
مدتهاست که تالار های پذیرایی فعالیت خود را شروع کرده اند.علی رغم فرهنگ منطقه ای ،بسیاری از خانواده ها برای باشکوه تر برگزار کردن مراسمات از تالارهای پذیرایی استفاده می کنند.

خارج از مُحسنات ایجاد تالارها در شهر، می خواهیم به اصولی یا غیر اصولی بودن وضعیت آنها اشاره ای داشته باشیم.آنچه از اصول تالارهای پذیرایی مورد بحث میباشد، داشتن شرایط بهداشتی می باشد.

تالارهای پذیرایی از جمله مراکزی هستند که از نظر شرایط بهداشتی دارای الزمات "بحرانی" می باشند.

در ابتدا لازم اسن تعریفی از موارد بحرانی از دید بهداشت محیط داشته باشیم، بر اساس تعاریف بهداشت محیطی مواردی که رعایت نکردن آنها به طور مستقیم باعث به خطر افتادن سلامت انسان می شود، موارد بحرانی گفته می شود.

اصولا مراکزی که در آنها طبخ و تهیه و مراحل پخت صورت میگیرد، دارای موارد بحرانی می باشند.

مطابق قوانین بهداشتی اهمیت رعایت موارد بحرانی در حدیست که هر یک از این موارد نقض شود با تایید نقص موجود از سوی بهداشت محیط ،مکان مربوطه تا ۴۸ ساعت برای رفع نقص موجود، غیرفعال و یا به طور موقت تعطیل شود و چنانچه بعد از ۴۸ ساعت  تعطیلی، متصدی هنوز مشکل را برطرف نکرده باشد، با دستور بهداشت محیط، آن مکان  به مدت یک هفته پلمپ باید شود و رفع پلمپ تنها با درخواست کتبی متصدی از مسئول بهداشت مربوطه با شرح رفع نواقص مورد نظر و بعد از بازرسی مجدد مسئول بهداشت محیط امکان پذیر است و گرنه همچنان بایستی پلمپ بماند.حالا که به اهمیت رعایت موارد بحرانی پی بردیم ،بهتر است به برخی موارد بحرانی تالار های پذیرایی که مورد بحث می باشد، اشاره کنیم. 

موارد بحرانی برای تالارهای پذیرایی شامل بندهایی در بهداشت فردی،مواد غذایی وساختمانی می باشند؛

کارکنانی که با تهیه ماده غذایی و یا با ماده غذایی سر و کار دارند هرگونه زخم، بریدگی، سوختگی، تاول یا جوش چرکین نداشته باشند و یا اینکه محل آن را با باند ضد آب کاملا پوشانده باشند وضمن آن از دستکش یکبار مصرف استفاده نمایند

شستشوی دست دارای اصولی می باشد که کارکنانی که با مواد غذایی سر و کار دارند بایستی دست ها را با آب و صابون و مطابق اصول  آن انجام دهند

سبزیجات و صیفی جات پیش از استفاده، بر اساس دستورالعمل های بهداشت محیطی وتغذیه ای ،سالم سازی شده باشند

جابجایی و حمل مواد غذایی با وسیله مناسب و با شرایط بهداشتی برای جلوگیری از آلوده شدن صورت بگیرد

دمای پخت مواد غذایی رعایت شده باشد.یعنی دمای لازم را دیده و خوب پخته شده باشند و برای گرم نگه داشتن دمای ۵۷ درجه سانتیگراد یا بیشتر به کار رود و از ترمومتر غذایی استفاده شود و گرم کردن مجدد با دمای ۷۴ درجه سانتیگراد و یا بالاتر استفاده شود

دما در یخچال و فریزر کنترل شده و رعایت شود(سرد نگه داشتن در ۵ درجه سانتیگراد یا کمتر برای یخچال و ۱۸ تا ۲۴ درجه زیر صفر برای فریزر

در نگهداری مواد غذایی زنجیره سرد و گرم مواد به تناسب ماده غذایی رعایت شود

یخ مصرفی دارای ویژگی های لازم بهداشتی باشد(چنانچه آب حاصل از ذوب یخ مورد آزمایش قرار گیرد شرایط آب آشامیدنی سالم را داشته باشد.) لازم به توضیح است یخ با اینکه در دمایی تولید می شود که بطور عادی مانع از رشد و تولید میکروبها می گردد ولی به دلیل حمل با راههای مختلف  برای  به دست مصرف کننده رسیدن، ممکن است دچار آلودگی ثانویه شود.لذا شرایط حمل، نگهداری وجابجائی آن در سلامتش تاثیر گذار خواهد بود

تخم مرغ مورد استفاده سالم دارای ویژگی های بهداشتی بوده و در شرایط یخچالی مناسب نگهداری شود

مواد غذایی و مواد شوینده به صورت تفکیک شده انبار شوند و بدور از هم انبار شده باشند.(داشتن قفسه و پالت مخصوص خود و دارای برچسب)

استفاده از رنگ ها ،اسانس ها،طعم دهنده ها و شیرین کننده های شیمیایی ممنوع می باشد

سینک ظرفشویی می بایست مجهز به آب سرد و گرم باشد.

فریزر و یخچال سالم و بدونه نقص باشند(دمایی، شکستگی شیشه و یترین، درب مناسب وکاملا کیپ شده،به دور از دسترس افراد متفرقه). سیستم لوله کشی آب وفاضلاب مناسب وبهداشتی باشد(آب سالم، آب سرد و گرم با فشار لازم، جریان برگشتی، جریان برگشتی سیفون،دفع مناسب فاضلاب )

لازم به توضیح است آنچه بیان شد موارد بحرانی برای تالار پذیرایی محسوب می شود و نیاز است گوشزد کنیم. برای تالار پذیرایی موارد غیر بحرانی بسیاری در نظر گرفته شده که بر اساس تعریف بهداشت محیطی در اصطلاح مواردی می باشند، که به طور غیر مستقیم بر سلامت انسان تاثیر گذارند

اما شرح کوتاهی از موارد غیر بحرانی :

۱.داشتن کارت بهداشتی معتبر برای کارکنان مشمول کارت تندرستی

۲.ممنوعیت استفاده از لاک ناخن،ناخن مصنوعی،زیورآلات و داشتن ناخن کوتاه در حین کار

۳.استعمال دخانیات توسط پرسنل ممنوع و فروش دخانیات نیز به همین منوال

۴.روپوش مورد استفاده در محل طبخ بایستی به رنگ روشن و بدون لک و پارگی بوده و برای کادر پذیرایی بایستی تمییز بدونه لک و پارگی باشد.

۵.محل مشخصی برای نگهداری وسایل شخصی کارکنان وجود داشته باشد و راهنمای شستشوی دست در این محل نصب شده باشد و کارکنان گواهی آموزشی از بهداشت اصناف داشته باشند.

۶.مواد غذایی  بسته بندی شده ویژگی بهداشتی لازم را داشته باشند(نوع ظرف غیر پلاستیکی، درب دار تمییز،فاقد رنگ و بوی نامطبوع...)مواد تزیینی غیر مجاز برای آنها استفاده نشده باشد، خام و پخته ،گوشت سفید و قرمز،شسته و نشسته کاملا جدا نگهداری شوند و یخ زدایی به روش درستی برای مواد منجمد انجام شده باشد.(نگه داشتن یک روز قبل از استفاده در داخل یخچال،رعایت اینکه چنانچه خارج از محیط یخچالی و در هوای آزاد یا ماکرو ویو یخ زدایی صورت گرفته باشد همان لحظه بایستی پخت شود و نبایستی مجدد به فریزر برگردد)

۷.موادی نظیر آبلیمو و سرکه و ادویه جات در ظروفی شیشه ای و درب دار و به دور از گرما و حرارت نگهداری شوند تا از واکنش آنها به دلیل حالت های اسیدی و واکنش با ظروف نگهداری که باعث سرطانزایی غیر مستقیم خواهد بود جلوگیری شده و ادویه جات نیز به دور از رطوبت بوده وکیفیت خود را حفظ نمایند.

۸.ضد عفونی کننده ها وگندزداها مورد تایید بهداشت محیط باشند (محلول های مخصوص گندزدایی و زدعفونی کننده استفاده شود نه سایر محصولات )

۹.موادی که در داخل یخچال می باشند یا انبار یا فریزر بایستی تاریخ مصرفشان به صورت خوانا روی بسته بندی اشان نصب شده باشد.

۱۰.میز های کاری روکش ضد زنگ و سالم داشته،تخته های کار کاملا تمییز ،بدونه درز و شکاف،ویترین ها و کابینت ها و قفسه ها تمییز و بدونه درز و شکاف ،میز و صندلی و پرده ها سالم و تمییز باشند.

۱۱.تلفن رسیدگی به شکایات بهداشتی در محلی نصب شده باشد که در معرض دید مشتریان باشد.

۱۲.سرویس های بهداشتی مجزا برای مردان و زنان هم برای کارکنان و هم برای مشتریان با شرایط کاملا بهداشتی (تعداد کافی ،کاشیکاری و بدونه درز و شکاف ،سره سالم ،کاسه روشویی و توالت سالم ،سیفون ،تهویه مناسب،صابون مایع مرکزی)در نظر گرفته شده باشد.و همچنین نماز خانه و اتاق رختکن برای مشتریان با اصول بهداشتی موجود باشد.برای پرسنل حمام  بهداشتی در محل لازم می باشد.

مهندس چراغی/ کارشناس بهداشتی پایگاه پلدخترنیوز



لینک کوتاه مطلب: https://poldokhtarnews.ir/?newsid=468

نظرات :

  1. User Avatar
    آریا  ـ  در تاریخ : 14 دی 1397 13:05
    تشکر خیلی مفید بود

نظر دهید :

نام شما :*
ایمیل شما :
نظر شما :
کد را وارد کنید : *
عکس خوانده نمی‌شود