بهمن تورم در پیش است

موج گراني جدید با پولپاشي دولت در قالب افزايش حقوق، افزايش يارانه، پرداخت سود سهام عدالت و... آغاز شده است.
موج گراني جدید با پولپاشي دولت در قالب افزايش حقوق، افزايش يارانه، پرداخت سود سهام عدالت و... آغاز شده است.متأسفانه وضعیت داخلی و عدم انسجام و همبستگی بین دولت و ملت از یک طرف و وضعیت بغرنج بینالمللی ایران که هر روز نسبت به دیروز بدتر میشود، آیندهای تیره و مبهم را پیش روی ایرانیان به نمایش گذاشته است!
واقعیت این است که بیشترین فشار تورم بر روی قشر ضعیف و کمدرآمد و حقوق بگیران ثابت است که نمیتوانند درآمدشان را با متناسب با کاهش قدرت خرید پول، افزایش دهند. یک نکتهی مهم این است که هيچگاه با گراني مواد غذايي تقاضاي خريد اين نوع کالاها کم نميشود و شايد مصرف برخي از محصولات و کالاهاي خوراکي کاهشي شود اما حذف آن زمانبر است. از اين رو بازهم تقاضا در بازار مواد غذايي وجود دارد. براي همين جزئيترين افزايش قيمت در بازار مصرفي مواد غذايي بهطور مستقيم در زندگي و معيشت اقشار مختلف جامعه تاثير ميگذارد.
از طرف دیگر بسياري از واحدهاي صنفي بهدليل نبود رقابت و نقدينگي ناچار به تعطيلي شدهاند و سير بيکاري به همراه کاهش قدرت خريد دو عاملي است که واحدهاي خرده فروش را به مرحله ورشکستگي رسانده است.
متأسفانه دورنمای مثبتی از آینده نیز در دست نیست. بالعکس آینده تیره بیشتر خود را نشان میدهد. بروز ناآرامیهای پاییز سال جاری و ایجاد بحران اعتماد در کنار تشدید انزوای بینالمللی ایران، نشان دهنده فشار بیشتر در ماههای آینده است.
فرصتسوزی تیم سیاست خارجی موجب شده است که موضوع برجام به کلی از دستور کار خارج شود و کورسوی تنفس اقتصاد ایران بسته شود. بهعلاوه تحریمهای حقوق بشری کشورهای غربی که علاوه بر تحریمهای سابق، به ادعای دفاع از حقوق شهروندان ایرانی صورت میگیرد در کنار تشدید تنشها با ایران بهخاطر استفاده از سلاحهای ایرانی در جنگ اوکراین، آیندهای سراسر تیره و مبهم را پیش روی فعالان اقتصادی به نمایش گذاشته است.
موضعگیری اخیر رییس جمهور چین در کشور عربستان نیز تایید کننده همین ادعاست.چینیها دریافتهاند که ایران در حال غرق شدن در یک باتلاق است و حداقل چندین سال طول میکشد تا ایران بتواند خود را از وضعیت کنونی رها کند. لذا ترجیح دادهاند که در مقابل ایران منزوی، منافع خود را در تعامل با کشورهای عربی منطقه با محوریت عربستان سعودی جستوجو کنند.
امید میرود که دولتمردان حاکم با درک شرایط کنونی، از اندک فرصتهای پیش رو حداکثر بهرهبرداری را برای خروج ایران از انزوای بین المللی بهکار گیرند و تلاش کنند تا راه تنفس اقتصاد کشور باز شود. تلاش کنند تا با ایجاد ثبات و آرامش در فضای سیاسی و اقتصادی کشور، فرصت حضور سرمایهگذاران تسهیل شود.
به قلم مصطفی شکری دکترای اقتصاد بینالمللی
دسته بندی: یادداشت اجتماعی / یادداشت اقتصادی
آدرس کوتاه خبر: