کرونا و سفره خالی از نانِ زنان سرپرست خانوار
کرونا و سفره خالی از نانِ زنان سرپرست خانوار
امروزه در اکثر کشورها دریافتهاند که توانمندسازی، کارآمدترین روش جهت دستیابی به توسعه پایدار است و در این میان اقشار آسیبپذیر همچون زنان سرپرست خانوار در اولویت قرار دارند.
قشری از جامعه که به واسطه عواملی چون طلاق، مرگ یا بزهکاری و اعتیاد همسران بار خانواده را به دوش کشیده و مجبورند علاوه بر وظیفه مادری خود، پدر و نانآور هم باشند.
متاسفانه هماکنون آنان نیز با شیوع کرونا از وضعیت موجود ضربه دیدهاند و شاید بیش از بُعد سلامت، به لحاظ اقتصادی تحت تاثیر قرار گرفته باشند.
لزوم فاصلهگذاری اجتماعی و ماندن در خانه، سبب شده که کار در محیط بیرون برای آنان با محدودیتهایی مواجه شود و احتمال بیکار شدنشان نیز افزایش یافته است.
این معضل سبب افزایش فقر شده و در ادامه خطر گسترش آسیبهای اجتماعی نیز بیشتر میشود برای همین دولت میبایست برنامههایی جهت حمایت حداکثری از این قشر را داشته باشد و با برداشتن گامهای کاربردیتر جهت بهبود و ارتقای کیفیت معیشتی این افراد آسیبپذیر جامعه یاریگر آنان باشد.
بیماری کرونا، خانواده را با چالشهای متنوعی مواجه کرده است
در همین خصوص ناهید پرویزپور، مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری لرستان با اشاره به توانمند سازی اقتصادی و مشاغلی که در حوزه زنان سرپرست خانوار آسیب دیدهاند، گفت: در طول چند دهه اخیر شیوع بیماری کرونا سختترین بحران نسل بشر بوده و تاکنون در ابعاد گوناگون اقتصادی و اجتماعی روانی خسارات جانی و مالی بسیاری را بر جای گذاشته است.
وی بیان کرد: صرف نظر از تاثیرات بسیار عمیق کرونا بر اقتصاد جهانی و تغییرات محسوس در مناسبات و روابط اجتماعی، بیماری کرونا مهمترین نهاد اجتماعی یعنی خانواده را با چالشهای متنوعی مواجه کرده است.
پرویزپور اظهار کرد: نتیجه بررسیها و پژوهشهای جهانی اثرات کرونا بر خانوادهها حاکی از آن است که در طول یکسال، نهاد خانواده بهطور مشترک در اقصی نقاط جهان چالشهای جدی از جمله افزایش خشونت خانگی علیه زنان و کودکان، تشدید اختلافات خانوادگی، افزایش میزان طلاق آسیبهای ناشی از مراقبتهای بهداشتی مستمر، افسردگی و اضطراب اجتماعی ناشی از سرایت بیماری، کاهش ارتباطات عاطفی افراد بهدلیل طولانی شدن ممنوعیت و محدودیتهای ارتباطی خروج از خانه، آسیبهای روانی بخاطر فشار شرایط و افزایش مسئولیت زنان ناشی از تعطیلی مدارس و مهادی کودک آموزش فرزندان، بیکاری و خانه نشینی همسر و فشارهای اقتصادی بهدلیل تعطیلی مشاغل خانگی را تجربه کرده است.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری لرستان در ادامه خاطر نشان کرد: برای عبور از بحران کرونا آموزش داشتن زندگی مسئولانه و سازگارانه الزامی و نیاز مبرم جامعه امروز است، خود مراقبتی، دیگر مراقبتی و مراقبت اجتماعی مسئولیت فردی و اجتماعی همه ماست و مهار کرونا تنها با همکاری و مسئولیتپذیری همگانی امکانپذیر است.
این مسئول با اشاره به اینکه زنان سرپرست خانوار و بدسرپرست آسیب پذیرترین قشر جامعه در ایام کرونا بودند، گفت: این قشر از زنان در دوران کرونا فشار مضاعفی را برای مدیریت اقتصادی و روانی خانواده متحمل شدند، بسیاری از آنان دارای مشاغل خانگی بودند که در ایام کرونا تعطیل و تنها منبع درآمدشان را از دست دادند؛ لذا بازتوانی اقتصادی و اجتماعی آنان لازم است در اولویت کاری دستگاههای حمایتی متولی و سازمانهای مردم نهاد قرار گیرد و کمکها و حمایتهای دولتی و غیردولتی باید در جهت توانمندسازی آنان هدایت و مدیریت شود.
وی تاکید کرد: در کنار حمایتهای مالی نباید از بازتوانی اجتماعی زنان آسیب دیده و در معرض آسیب غافل شد و لازم است تدابیری اتخاذ شود تا در بستر فضای مجازی جامعه هدف مهارتهای زندگی و روشهای ارتقای سطح تابآوری را آموزش ببیند تا در آینده از بحرانهای روحی و روانی ناشی از بیماری در امان بمانند.
گروهی که غالبا در معرض آسیبهایی چون ضعف دسترسی به فرصتهای شغلی، نداشتن درآمد مستمر، بیسوادی و کمسوادی و... قرار داشتهاند حال با بیماری کرونا به صورت مضاعف درگیر هستند و باید فکری اساسی برای این موضوع شود.
تفاهمنامه حمایت ویژه از زنان سرپرست خانوار منعقد شد
در این رابطه سید امین قاسمی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بیان کرد: برای حمایت از رونق صنایع دستی به عنوان میراث ملی در شرایط کرونایی، تفاهمنامه همکاری بین بنیاد کرامت رضوی و معاونت صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کشور با رویکرد حمایت ویژه از زنان سرپرست خانوار فعال در عرصه صنایعدستی منعقد شد.
وی افزود: این تفاهمنامه در ۸ استان از کشور منعقد شده است که لرستان نیز جز این استانها است.
قاسمی در خصوص اهداف این تفاهمنامه گفت: تقویت رویکردهای دینی و انقلابی در ایفای نقشهای اجتماعی حمایتی، ارتقای سطح کیفی فعالیتهای تولیدی در بخش صنایع دستی و هنرهای سنتی، توسعه خدمات به مستضعفان، نیازمندان و آسیب دیدگان در حوزه صنایع دستی و اشتغالزایی از اهم اهداف و فعالیتهای این تفاهمنامه محسوب میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی لرستان با اشاره به ضرورت شناسایی نیازمندان و تولیدکنندگان خُرد و محروم صنایعدستی در سطح استان، ادامه داد: طبق بررسیهای به عمل آمده، ۳۱ نفر واجد شرایط در سطح ۱۱ شهرستان استان شناسایی شدند و با حمایت بنیاد کرامت رضوی، ۱۰ میلیارد ریال با سود کمبهره به این افراد تعلق خواهد گرفت.
در پایان باید گفت که دولت میبایست طرحهای خودکفایی، اشتغال و توانمندسازی بانوان سرپرست خانوار را با شرایط کنونی بیشتر تقویت کند تا اثربخشی برنامههای حمایتی مذکور نمایانتر شوند/فارس

دسته بندی: اخبار / اخبار اجتماعی
آدرس کوتاه خبر: