چَمْمهـر؛ روستایی که زیبای هایش را کشکان غرق در آغوش گل لای خود ساخت
چَمْمهـر؛ روستایی که زیبای هایش را کشکان غرق در آغوش گل لای خود ساخت و همچنان درگیر مشکلات پساسیل است
به گزارش پایگاه خبری پلدخترنیوز؛ روستای چم مهر از بزرگترین روستاهای استان لرستان در بخش مرکزی شهرستان و در کنار رودخانه کشکان در 25 کیلومتری جنوب غربی شهر پلدختر قرار دارد
این روستا به دلیل مختصات جغرافیای و تجمع آب رودخانههای لرستان در این ناحیه به عنوان خروجی و ورود آنها به رود سیمره بیشترین حجم تخریب در سیلاب فروردین 98 را متحمل شد. این روستا نزدیک به ۹۰ در صد تخریب شده و در گل مدفون گشت.
فروردین 98 به دلیل بارش های فروان و بی سابقه سیلی دور از انتظار در طی نیم قرن اخیر زندگی مردم این روستا را بیش از سایر مناطق سیل زده دچار تحول و دگرگونی کرد. بهار از راه رسیده بود اما برای مردم این روستا سین سیل بود که بر سفره تاریخ و افکارشان نقش بست

زیبایی این روستا پیش از سیل 98 زبانزد بود و پس از سیل نیز از سوی گروههای جهادی و امداد رسانان عروس روستاهها نامیده شد. آن روزها بیش از هر فروردین دیگری چم مهر زیبا و دلفریب شده بود، آنچنان که کشکان هم طمع بوسیدن دشت هایش کرده بود و او را در آغوشِ وحشی خود فرو کشید.
چم مهر از آندسته روستاهاییست که چندین بار در سیل های مختلف و در سالهای 85 و پیش از سیل 12 فروردین نیز پل ارتباطی خود را از دست داده بود، ولی اینبار یک فاجعه ی وحشتناک تمامه روستا را دستخوش تغییراتی ساخت که با گذشت نزدیک به 17ماه از سیل چهره ی سیل زده ی خود را حفظ کرده است.
شاید کودکان روستا هرگز فکرش را نمیکردند امن تر از قبرستان ماوایی برای به سر بردن شبی بارانی و تلخ و به دور از سفره های هفت سین خود نداشته باشند و شاید هرگز در ذهنشان خطور نکرده بود روزی چادرهایی با هوای داغ تر از آفتابِ سوزانِ تابستان در میان گل و لای به جا مانده از خروش کشکان ، ماهها سرپناه شان باشد

سختی هایی که با حضور سلبریتی های کشوری و جهادگران لشگری و کشوری و تلاش های بی وقفه شان، تنها کمی کمرنگ شد و درد و رنج هایی که با سوار شدن بر قایق هم التیام نیافت و در خاطرشان نقش بسته و حالا با نبود آب، محوطه های خاکی و غیربهسازی و نداشتن امکانات اولیه چون سرویس بهداشتی بیشتر از هر چیزی تلخی ها تداعی و باعث افسرده و دل مرده شدنشان می شود.
این روستا از نظر کشاورزی و هم چنین داشتن نخبه های علمی، فرهنگی و سیاسی همیشه حرفی برای گفتن داشته اما اکنون با رخ داد پیش آمده و مهاجرت بسیاری از جوانان و ساکنانش به دلیل فشار بیکاری که از پیش از سیل 98 نیز آغاز شده بود و با وقوع سیل به شدت افزایش یافت، در سکون و سکوت اقتصادی و شور و نشاط به سر می برد.
کاهش فعالیت کشاورزی این روستا تا حدیست که می توان گفت تعطیل شده است و درد آو تر از آن وجود افرادیست که برای پیش برد زندگی و امرار معاش به روستاهای اطراف رجوع کرده و با تحمل رنج راه و اجاره بها به دنبال راهی برای رفع بیکاری و برطرف نمودن ضعف های مالی خود هستند.
این روستا از دو قسمت به نامهای چم مهر بالا و پایین تشکیل شده و دارای 350 خانوار و یکهزار و 139نفر جمعیت می باشد.

خسارات وارده به روستا/ ساخت پروژه آبرسانی دشت بان بازه مطالبه ی 30ساله مردم روستا
علی اکبر کلانتری عضو شورای اسلامی روستای چم مهر در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری پلدخترنیوز به خسارات ناشی از سیل فروردین 98 اشاره کرده و اظهار داشت: خسارت وارده به کشاورزی بیش از 100 هکتار زمین و حدود 50 کیلومتر جاده بین مزارع، از بین رفتن ۹ عدد پمپاژ الکتریکی و 70عدد موتور گازوییلی، تخریب کامل 175منزل مسکونی و خسارت جدی به 189 ساختمان مسکونی دیگر و تخریب طرح هادی از دیگر خسارات وارده به روستا می باشد
وی گفت: مشکلات منازل سایتی در حال حاضر نداشتن اب آشامیدنی، سرویس بهداشتی و حمام، نداشتن دیوار حفاطتی دورسایت و کانال آبرو برای آب های سطحی می باشد.
کلانتری افزود: تعداد منازل داخل سایت چم مهر بالا 70 و چم مهر پایین 60 بوده و حدود 19 ساختمان درجاسازی و 80 تا تعمیر نوع یک و 19 ساختمان تعمیری نوع دو و برای چم مهر بالا درجاسازی 26 عدد و تعمییری 90 عدد بوده است

عضو شورای روستای چم مهر در خصوص ساخت سد و دیواره حفاطتی ساحلی عنوان کرد: هم اکنون پیمانکار این بخش در حال تکمیل ساخت می باشد.
وی در خصوص مشکلات کنونی روستا بیان کرد: علی رغم مشکلات گفته شده طرح آبرسانی به دشت بان بازه بیش از 30 سال است که در دست اقدام بوده و با وجود پیشرفت 25تا 30درصدی در برخی مقاطع زمانی هر دفعه به علت جانمایی نامناسب هر بار بر اثر سیلاب تخریب شده و نیمه کاره رها شده است و اکنون با توجه کارشناسی انجام شده از سوی از سوی مسئولان بر اساس تقاضای مردم روستا بهترین مکان برای ایجاد این پروژه مهم رودخانه سیمره می باشد
کلانتری با اشاره به اینکه سیمره نیازمند لایه روبی نیست گفت: هزینه در مکان فعلی تنها باعث ذایل شدن بیت المالو سرمایه ملی و مردمی خواهد شد لذا از مسئولین خواهشمندیم در ساخت این مورد ویژه تدبر و اندیشه های لازم را به کار گیرند.

خطر تخریب و ریزش پل ورودی روستا
شاپور میررضایی مدیر عامل شرکت تعاونی روستایی و ساکن روستای چم مهر در گفتگو با خبرنگار ما در خصوص مشکلات پل روستا به عنوان تنها راه ارتباطی با قابلیت دسترسی آسان و با توجه به خطر تخریب دیواره ورودی آن در فصل بارش گفت: این پل دارای دیواره نبوده و خاکریز ورودی در اولین بارش ها از میان برداشته خواهد شد لذا برای پیشگیری از این واقعه باید یک دهنه ی دیگر به آن اضافه شود

جانمایی نامناسب دیواره حفاطتی ساحلی و مشکل پمپاژهای آب کشاورزی
محمد عزیزی از جوانان روستا به جانمایی و طراحی نادرست دیواره حفاظتی روستا اشاره و گفت: برای کشاورزی به موتور و پمپازهای آب نیازمندیم که متاسفانه هیچ گونه ایده کارشناسانه ای برای جانمایی آنها از سوی اجرا کننده گان پروژه دایک حفاظتی انجام نشده است.
وی با اشاره به اینکه از مسئولین و طراحان پروژه انتظار داریم برای موتورآلات کشاورزی جانمایی تعیین نمایند، اظهار داشت: با شروع بارش ها و خطر بالا آمدن آب، مجبور به جمع آوری پمپاژها ی آب و ادوات آن هستیم که با توجه به ساخت دایک ساحلی قادر به جمع آوری نخواهیم بود.

زمین های کشاورزی و تخریب جادههای بین مزارع
شریف بخشی از ساکنین چم مهر و عضو خانواده شهدا به پلدخترنیوز گفت: بیش از 150هکتار از زمین های کشاورزی این روستا از بین رفته و مردم تنها منبع درآمد خود را از دست داده اند.
وی اظهار داشت: جاده بین مزارع برای دسترسی به زمین های باقیمانده کاملا از بین رفته و بیش از چندین پل به عرض 12متر تخریب شده است و با اولین باران باتلاقی خواهد شد و هیچ گونه ماشین یا تراکتوری نمیتواند در آنها تردد کند.
وی افزود: مسئولان باید بدانند رسیدگی به مشکلات کشاورزی مانع مهاجرت اهالی فعلی و برگشت مهاجران به این روستا خواهد شد.

مشکلات سایت ها
محمد حسین پناهنده از کسانیست که منزلش توسط موسسه امام رضایی ها ساخته شده و در هفته گذشته به منزل جدید نقل مکان کرده در گفتگو با خبرنگار ما بیان داشت: در حال حاضر آب شرب و نداشتن سرویس بهداشتی مهم ترین مشکل منازل این سایت می باشد و با توجه به هوا و استفاده از کولر آبی تانکرهای آب جوابگوی نیاز روزانه نیست.
کوش طلا نظری از بانوان چم مهری که یک هفته از سکونتش در منزل جدید در سایت امام رضایی ها میگذرد به خبرنگار پایگاه خبری پلدخترنیوز گفت: آب آشامیدنی و سرویس بهداشتی عمده ترین مشکل ماست و نیمه کاره رها شدن محوطه و فاقد سکو و حیات خلوت بهسازی می باشند که با توجه به وضعیت خاکی بودن اطراف نامناسب بودن زمین و نداشتن هزینه جهت بهسازی امیدواریم در این خصوص مسئولین اقدام نمایند.

مختار ظهرابی فرهنگی ساکن روستای چم مهر از مشکلات منازل سایتی به نداشتن آب شرب و سرویس بهداشتی اشاره و اظهار داشت: ساخت دیواره حفاظتی از مشکلات عمده این ناحیه بوده و علی رغم وعده های فراوان از سوی مسئولین هنوز هیچ گونه اقدامی برای ساخت آن صورت نگرفته است.
وی افزود: اکثریت مردم این منطقه از راه کشاورزی امرار معاش می نمایند و با از بین رفتن زمین های کشاورزی نه منبع درآمدی داشته و نه اینکه خسارتی به آنها پرداخت شده است.
ظهرابی با اشاره به اینکه بیشتر مردم روستا در اجاره نشینی در پلدختر و شهرهای اطراف به سر می برند که با ساخت منازل خود می توانند برگردند بیان کرد: متاسفانه مشکل بی آبی باعث شده که با رفت آمد روزانه و پرداخت هزینه سنگین کار ساخت و تکمیل به تعویق بی افتد.

حجت کلانتری از سیل زدگانی که منزلش تخریب 100درصدی و به بستر رودخانه پیوسته در گفتوگو با خبرنگار ما گفت: پمپاژ برقی و 23 هکتار زمین کشاورزی که منبع درآمد خود و خانواده پسرش بود کاملا از بین رفته و تا کنون نزد اقوام خود در دره شهر ایلام سکونت داشته است و حالا که برگشته نه منبع درآمدی و نه راهی برای تامین زندگی برایش باقیمانده است.
خانم کلانتری از بانوان فرهنگی روستای چم مهر در خصوص مشکلات منازل درجاسازی شده به پلدخترنیوز گفت: جاده های خاکی وناهموار داخل روستا، نیمه کاره ماندن طرح هادی، تکمیل نشدن منازل احداثی از مشکلات مردم می باشد.
این بانوی چم مهری عنوان کرد: امیدواریم پیش از شروع بارندگی هم دایک حفاظتی و هم جاده ی ناهموار این روستا ساخته، بازسازی و ترمیم شود.

وی بیان کرد: رنگ و روی سیل زدگی به شدت در چهره ی روستا قابل لمس است و باعث افسردگی ساکنین شده و بسیاری از ما تنها منبع درآمد خود را که کشاورزی بوده از دست داده ایم
خانم کلانتری با اشاره به اینکه بسیاری از ما فاقد سیستم سرمایشی مناسب هستیم گفت: مشکلات اساسی ما در داخل روستا در حال حاضر کمبود و افت فشار آب می باشد و با وجود افت فشار آب تابستان بسیار رنج آوری را تحمل کردیم.
وی با اشاره به پاییز و شروع مدارس تصریح کرد: امیدواریم هرچند به خاطر شرایط کرونایی بازگشایی مدارس در ابهام است اما برای ساختمان مدرسه و منازل نیمه کاره به زودی اقدام شود.
نتیجه گیری:
چم مهر از جمله روستاهایی بوده که دارای استعداد ذاتی در زمینه نیروی انسانی و امکانات و سرمایه های ملی و طبیعی از جمله وجود آب کافی برای کشاورزی، زمین های حاصل خیز، بافت اجتماعی یک دست و پایبند به اصول بوده و ساکنانش همواره در عرصه های مختلف برای کشور خود مفید واقع شده اند و با راه اندازی پمپاژ دشت بان بازه قابلیت به زیر کشت بردن سه هزار هکتار میتواند انقلابی در حوزه ی کشاورزی خود تجربه نماید که امیدواریم با رسیدگی مسئولین و متولیان امر و اجرای کارشناسانه ی این طرح مطالبه ی 30 ساله مردم آن به ثمر نشسته و همچنین با پیگیری و اقدام در خصوص مشکلات پساسیل، بار دیگر شاهد شکوفایی این روستا باشیم.

دسته بندی: یادداشت / یادداشت اجتماعی
آدرس کوتاه خبر: