امروز: شنبه، 5 فروردین 1402
پلدخترنیوز » یادداشت » یادداشت فرهنگی هنری » سفری پاییزی در ایران باختری

سفری پاییزی در ایران باختری

سفری پاییزی در ایران باختری

کد خبر: 1736
  • 5
لدی دوراند همسر وزیر مختار انگلیس سرمورتیمر است او در ماه نوامبر یا آبانماه سال ۱۳۱۷ هجری قمری برابر ۱۸۹۹ میلادی از دزفول به سمت خاک لرستان عزیمت کرد و از طریق میانکوه به خرم آباد رسید.

دو نفر از کدخدایان دریکوند به نام میرحاجی و میرمته راهنمای او بودند که در خرم آباد انعام خود را به صورت تفنگ می گیرند و باز می گردند. او می گوید که قبلا به ما گفته بودند که لرها مردمی خائن و درنده خو هستند و ممکن است حتی همین راهنمایان به خاطر پول سرمان را ببرند، ولی من از لرها فقط رفتار مهرآمیز دیدم.


او شب را در حوالی قلعه رزه به سر می برد و روز بعد وارد منطقه سگوندها می شود. رئیس آن زمان سگوندها مهرعلی خان بوده که به گفته خانم سفیر سیمایی جذاب دارد، خوش لباس، قاطع، فهیم و با اراده است.

با این حال افراد طایفه او دو قاطر حامل بار را می ربایند و محافظان هیات با تعقیب دزدان تنها موفق می شوند قاطرها را بدون بار پیدا کنند و باز آورند. او می گوید رئیس طایفه سگوند دارای بیست و چهار پسر شجاع است که با آنها این سو و آنسو می رود.

او سگوندها را پرخاشگر و از نظر قیافه جذاب و پوشیده در لباس سیاه رنگ می داند، زنهایشان پیراهن سینه باز بر تن دارند و برخی نیز قشنگ بوده اند. خانم سفیر شب را در دامنه کبیرکوه و در حوالی پل تنگ به سر می برد او از راهنمای دریکوند خودتبعیت می کند و راه کیالان را پیش می گیرد تا به قول آنان با بیرانوندها که قوی تر و بزرگ تر و یاغی تر از سگوندها بوده و خیلی گردنکشی می کرده اند، مواجه نشود.

رئیس قبیله سگوند نیز به او گفته بود بیرانوندها دو برابر سگوندها هستند و میل ندارد با آنان درگیر شود و اجباراً راه کیالان را در پیش می گیرند. از دشواری کیالان که بگذریم او شب را در محلی بنام «سراشکفت» به سر برده و از محافظین لرش سخن می گوید با تفنگ های مارتینی و بلژیکی با دو ردیف قطار دور کمر که بزرگترین هدیه برای آنها گرفتن فشنگ بود.

به نظر او سه چیز در لرستان ارزش زیادی داشته: اسلحه ی آتشین، چاقو و دوربین دو چشم، زیرا به گفته او لرها به چیزی غیر از آنچه به درد جنگ و شکار بخورد، رغبتی نشان نمی دهند سر انجام با عبور از دلیج به خرم آباد می رسد تا پس از رفع خستگی و اقامتی کوتاه آذوقه نیز تهیه کند.

خانم سفیر از قلعه خرم آباد در سفرنامه اش به نام "سفری پاییزی در ایران باختری"  چنین یاد می کند: «دریغا که قلعه نیز مانند ساختمان های دیگر باستانی در حال ویرانی بوده همان لفظ معمولی (خراب شد!) در باره اش مصداق پیدا می کند. خرم آباد شهر خوش منظری است و در موقعیت جالبی قرار گرفته است. 

این شهر می تواند فوق العاده غنی و ثروتمند شود. ولی مردم به مناسبت تاخت و تاز الوار در ادوار گذشته از کشت غله خود داری می کنند و زمین های اطراف شهر بایر مانده است. مستر رنی دبیر دوم سفارت انگلیس که خانم دوراند را همراهی نموده است، تصویری از قلعه خرم آباد را تهیه کرده که در سفرنامه اش منتشر شده است. در زمان بازدید دوراند ظفرالملک برادر مظفرالملک در [عمارت] قلعه سکونت داشته است. 

دکتر احمد پرویز/ دکترای باستان شناسی
تبلیغ

نظر شما

  • نظرات ارسال شده شما، پس از بررسی و تأیید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
نام شما : *
ایمیل شما :*
نظر شما :*
کد امنیتی : *
عکس خوانده نمی‌شود
برای کد جدید روی آن کلیک کنید